Componente ortodontice
Aparat

Orice dispozitiv pe care medicul specialist ortodont îl ataşează dinţilor sau feţei şi care are rolul de a mişca dinţii şi/sau de a modifica forma maxilarelor.

Aparat de contenţie

Dispozitiv ce se poartă după înlăturarea aparatuliui ortodontic şi are ca scop (prin ataşarea de dinţii superiori şi inferiori) menţinerea dinţilor în poziţia de la finalul tratamentului. Unele aparate de contenţie sunt mobile, în timp ce altele sunt lipite de partea linguală.

Arc

Firul de metal care acţionează pentru ghidarea dinţilor în direcţia stabilită prin planul de tratament. Acesta este schimbat periodic în timpul tratamentului pe măsură ce dinţii se deplasează înspre noua lor poziţie.

Arc facial (Head-Gear)

Dispozitiv extra-oral prevăzut cu un arc şi o capelină şi are ca scop ghidarea lentă a creşterii faciale şi osoase prin intermediul mişcărilor dentare în direcţia corectă. Forţa este aplicată asupra arcului facial prin intermediul elementelor elastice.

Bonding

Sigiliu creat de către un adeziv ortodontic care păstrează aparatul în poziţie.

Bracket

Piesă metalică sau ceramică ataşata de dinţi prin lipire şi care menţine arcul în poziţie.

Cârlig

Mic braţ sudat sau detaşabil de care se ataşeaza elasticele.

Ceară ortodontică

Ceară specială folosită pentru a diminua iritaţiile provocate buzelor de către aparatul dentar sau o componentă a acestuia.

Coil Spring

Un resort care se potriveşte între bracket-uri şi peste arc pentru a crea spaţiu între dinţi.

Disjunctor

Dispozitiv care dilată maxilarul.

Elastic

Bandă mică elastică ce se prinde de cârlige între diferite puncte pe aparat cu scopul de a crea tracţiuni pentru deplasarea dentară în poziţia finală.

Gutieră de protecţie

Dispozitiv care protejează gura de rănire atunci când pacientul participă la activităţi sportive.

Inel

Inel metalic lipit de dinţi şi care înveleşte de jur împrejur dintele. Acesta pune la dispoziţie o modalitate de a ataşa bracket-uri pe dinţi.

Ligatură de sârmă

Fir subţire de sârmă care fixează arcul în bracket.

Lip Bumper

Dispozitiv format dintr-un arc de sârmă şi o piesă de plastic turnată care ţine pe loc sau deplasează spre posterior (distalizează) molarii pe arcada inferioară cu scopul obţinerii de spaţiu pentru ceilalţi dinţi.

Modul elastic

Mic inel elastic care aplică în jurul bracket-ului cu scopul de a menţine arcul pe poziţie. Aceste inele pot avea diferite culori.

Modul de separare

Inel mic de cauciuc care crează spaţiu între dinţi înainte de ataşarea inelelor.

Tubuşor pentru Head-Gear

Un tubuşor cilindric ataşat inelelor metalice în care se fixează arcul facial.

aparate dentare

Proceduri ortodontice
Amprentare

Procesul prin care se preia modelul dinţilor cu ajutorul unui material moale care ulterior se întăreşte. Medicul ortodont va folosi aceste „amprente” în stabilirea planului de tratament.

Ligaturare

Procesul prin care se ataşează arcul la bracket-urile de pe dinţi.

Radiografie panoramică

Radiografie care se realizează cu ajutorul unui aparat care se roteşte în jurul capului pentru a prelua imagini ale dinţilor, maxilarelor şi altor părţi ale feţei.

Teleradiografie de profil

Radiografie a capului care arată poziţia relativă respectiv dezvoltarea facială a maxilarelor şi dinţilor.

Programare
Call Now Button