Componente ortodontice
Orice dispozitiv pe care medicul specialist ortodont îl ataşează dinţilor sau feţei şi care are rolul de a mişca dinţii şi/sau de a modifica forma maxilarelor.
Dispozitiv ce se poartă după înlăturarea aparatuliui ortodontic şi are ca scop (prin ataşarea de dinţii superiori şi inferiori) menţinerea dinţilor în poziţia de la finalul tratamentului. Unele aparate de contenţie sunt mobile, în timp ce altele sunt lipite de partea linguală.
Firul de metal care acţionează pentru ghidarea dinţilor în direcţia stabilită prin planul de tratament. Acesta este schimbat periodic în timpul tratamentului pe măsură ce dinţii se deplasează înspre noua lor poziţie.
Dispozitiv extra-oral prevăzut cu un arc şi o capelină şi are ca scop ghidarea lentă a creşterii faciale şi osoase prin intermediul mişcărilor dentare în direcţia corectă. Forţa este aplicată asupra arcului facial prin intermediul elementelor elastice.
Sigiliu creat de către un adeziv ortodontic care păstrează aparatul în poziţie.
Piesă metalică sau ceramică ataşata de dinţi prin lipire şi care menţine arcul în poziţie.
Mic braţ sudat sau detaşabil de care se ataşeaza elasticele.
Ceară specială folosită pentru a diminua iritaţiile provocate buzelor de către aparatul dentar sau o componentă a acestuia.
Un resort care se potriveşte între bracket-uri şi peste arc pentru a crea spaţiu între dinţi.
Dispozitiv care dilată maxilarul.
Bandă mică elastică ce se prinde de cârlige între diferite puncte pe aparat cu scopul de a crea tracţiuni pentru deplasarea dentară în poziţia finală.
Dispozitiv care protejează gura de rănire atunci când pacientul participă la activităţi sportive.
Inel metalic lipit de dinţi şi care înveleşte de jur împrejur dintele. Acesta pune la dispoziţie o modalitate de a ataşa bracket-uri pe dinţi.
Fir subţire de sârmă care fixează arcul în bracket.
Dispozitiv format dintr-un arc de sârmă şi o piesă de plastic turnată care ţine pe loc sau deplasează spre posterior (distalizează) molarii pe arcada inferioară cu scopul obţinerii de spaţiu pentru ceilalţi dinţi.
Mic inel elastic care aplică în jurul bracket-ului cu scopul de a menţine arcul pe poziţie. Aceste inele pot avea diferite culori.
Inel mic de cauciuc care crează spaţiu între dinţi înainte de ataşarea inelelor.
Un tubuşor cilindric ataşat inelelor metalice în care se fixează arcul facial.
Proceduri ortodontice
Procesul prin care se preia modelul dinţilor cu ajutorul unui material moale care ulterior se întăreşte. Medicul ortodont va folosi aceste „amprente” în stabilirea planului de tratament.
Procesul prin care se ataşează arcul la bracket-urile de pe dinţi.
Radiografie care se realizează cu ajutorul unui aparat care se roteşte în jurul capului pentru a prelua imagini ale dinţilor, maxilarelor şi altor părţi ale feţei.
Radiografie a capului care arată poziţia relativă respectiv dezvoltarea facială a maxilarelor şi dinţilor.